2012. január 7., szombat

Tuaregek - a szabadság vándorai /Touaregs - wanderers of freedom

A Szahara belsejében élnek a tuaregek. Sokáig a sivatag kalózaiként tartották számon őket, ma tevéikkel sót és élelmet szállítanak a délebbi tájak nomád néger törzseinek. Kék embereknek nevezik őket, mert a férfiak kék színű, tógaszerű vászonöltözéket viselnek, amit növényi eredetű indigófestékkel színeznek.Fejüket fekete vászonkendővel tekerik körül, csak a szem vonala marad szabadon. A kendő 6-8 m hosszú, 10-20 cm széles. Tagulemusz a neve, innen származik a tuaregek másik elnevezése: fátyolos emberek.
A fátyol védelmet nyújt a tűző Nap és a homokviharok ellen. Hitviláguk szerint, ha a férfiak ezt a kendőt idegenek előtt levetik, akkor a rossz szellemek bajt hoznak rájuk. Ezért éjszakára sem válnak meg tőle. Étkezés közben bal kézzel elhúzzák szájuk elől, s jobb kezükkel takarják el arcukat. A férfiúság szimbóluma is a kendő, a fiúk 15-20 éves koruktól viselhetik.A nomád gyerekek legfőbb viselkedési szabálya így hangzik: Tűrj! Ne panaszkodj! És soha ne kérj ételt vagy vizet! A szülők ugyanis amíg egyáltalán lehetséges, gondoskodnak róla, hogy gyermekeik elegendő ételhez és vízhez jussanak. Szégyent hozna rájuk, ha egy gyerek szűkös időben olyan dolgot próbálna koldulni, amiből amúgy se jut senkinek.

 A szülők felelőssége közé tartozik továbbá, hogy addig, amíg a legfiatalabb gyerek nem boldogul segítség nélkül a vándorlásaik során, nem hozhatnak világra újabb gyermeket. A szamárháton szoptató anya ugyanis nem tudna egy másik, még gyámoltalan gyerekkel törődni. Ezért a tuareg családokban a korkülönbség a gyerekek között legalább három év.

Ezt a karkötőt a tuaregek inspirálták:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése