2012. április 22., vasárnap

CAPRI, a csábító - 2. /Temptation of Capri Island - 2.

A Nyugat-Római Birodalom bukása után (i.u.476) Capri élete magányossá vált.
A középkorban az arabok és a kalózok rendszeresen fosztogatták, és csak az 1750-es években kezdte  visszanyerni népszerűségét, amikor megkezdődtek a Vezúv által eltemetett Pompei és Herculaneum feltárásai .
A Kék Barlang 1826-os felfedezése szintén növelte a sziget népszerűségét.

Hazájuk konvencionális társasági életétől menekülni vágyó  német, orosz, svéd, angol utazók érkeztek, akiket elvarázsolt a sziget természetes szépsége, lakóinak hagyományos paraszti élete,  vallási ünnepei és szüreti eseményei.
Az olcsón szálláshoz jutó gazdag külföldiek  könnyű Caprese bor mellett szőlőlugasban elköltött vacsoráik során végeérhetetlen beszélgetéseket folytattak a balzsamos, békés éjszakában.

A falu kávéhézaiban olykor Friedrich Nietzsche, André Gide, Joseph Conrad, Henry James vagy Ivan Turgenyev tűnt fel, aki egy 1871-ben  kelt levelében az írta, hogy "Capri a Természet Istennőnek - a szépség megtestesülésének -  virtuális temploma".
Hazájukból száműzött írók, politikusok leltek menedékre a szigeten, mint Gorkíj (aki a ma is látogatható Casa Rossa-ban élt) és Lenin, aki a cári rendőrség elől menekült ide 1905-ben.
  Axel Munthe, a svéd orvos-író csupán rövid látogatást tervezett 1875-ben a szigeten, ám annyira beleszeretett, hogy megvásárolt Anacapriban egy romos kápolnát, és megteremtette a tengerre néző Villa San Michelét. A villa építésekor a föld alól a felszínre került római szobrok ma is megtalálhatók a kertben és a házban. 
Az építkezés történetét megörökítő San Michele regényét (1929) 45 nyelvre fordították le, ami újabb látogatókat vonzott Caprira, köztük Erzsébet királynét is.
Az 1940es '50es években az amerikai író, Graham Greene és a chilei száműzött költő, Pablo Neruda élt évekig a szigeten.
Somerset Maugham itt írta melankolikus regényét, a Lótuszevőket. A II. Világháború után Clark Gable és Sophia Loren, később az '50-es években Brigitte Bardot forgatott Godard rendezésében filmet a szigeten, a Villa Malaparte modern falai között
Ma a sziget népszerűbb, mint valaha: évente 2 millió turista érkezik, hogy megismerje a csábító, csodás szigetet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése