2013. október 15., kedd

Im memoriam Robert Capa

Robert Capa a világ leghíresebb hadifotósa Friedmann Endre néven született Budapesten, 1913.október 22-én.
A harmincas években Berlinbe, majd Párizsba utazik, ahol újságírást tanul, s ahol 1934-től Robert Capa néven, hivatásos fotósként dolgozik. Egy, a spanyol polgárháborúban (1936) készített - A milicista halála - képe meghozta számára a világsikert, ezt követően fényképez a második japán-kínai háborúban (1938), 1940-ben Mexikóban. Dolgozik a második világháború alatt Londonban, majd az első vonalban az észak-afrikai hadszíntereken, Olaszországban, egyetlen fotósként indul a partraszállók első hullámával a normandiai partraszálláskor 1944 június 6-án. Ott van Párizs felszabadításánál, 1950-ben a forrongó Izraelben fotóz.
1954. május 25-én az indokínai háborúban fényképez, amikor egy taposóaknára lép és életét veszti.
Ki is volt ő? Aki amellett, hogy haditudósítóként naponta életét kockáztatta, fényképeket készített Picassoról, Matisse-ról, Hemingwayről. Néhány évig Ingrid Bergman titkos szerelme, ugyanakkor nőfaló, kártyás és pesti vagány - vagy "csak" egy karizmatikus, bátor, ámde érzékeny ember, aki képein a pillanatban ábrázolta az örökkévalóságot... és aki megpróbálta a legteljesebb mértékben élvezni az életet?
"Robert Capa nem csupán egy haditudósító volt, szemtelen stílusa végtelen empátiával és művészi érzékenységgel, témafelismerő valamint kompozíciós készséggel párosult. Művészi hitvallása a közelség volt: "Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel" – vallotta. Ez azonban életfilozófia is volt, nem csupán alkotói ambíció. Életébe kódolva volt a halála és sikerei, ahogyan a magányossága és nagyvilági könnyedsége is, Capa a végletek embere volt, és ez minden egyes munkájában jelen van."

Robert Capa: Kissé elmosódva
Richard Whelan: Robert Capa
Susana Fortes: Robert Capára várva
Chris Greenhalgh: Ingrid Bergman megkísértése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése